
AAY _ .,V_'rA<LR J,/;', " / _ / / f _._ ,..¢'.-..-, - _ ,.a_*',:,.,.U. _r,._.,so.,.

L J£mmY 1.. RASSI_"r JAMES L- ASM_'O_
KrNT I.. D£C_A_gCAU $,,I_,_0N G B_E_6_

' // •

JO_N CO_IZnN[ -
RoIil[_'r Cu_-£ N Ou _rr_ // J'' '.... C_N'rO,_, J C:,_'wr"',r

S "['wtNC'_ACK£Nz'['JI_" "7, ": /''_ / _;: _-) "'_r.*,_.':[Sc _m'_,

TR_CY O. pOWI_.I. 11 ' ":" ,_,_/-_0'_ R t)S_r_R

"'_"'"_ "'_'"'"'"° M C. REGORY /_ d_L':'" /".,.... , ,,,,,,o tBION .... _ ;,i -

._ TI-_O_AS R Hr,_E_:
3021 STAr[ C_¢roL

S*.C;_*._l['n."_O 9581 "e _ '! "_" ': '" " ": SA_D_. _'i_r..,E$
" MtC_A£_. J. KE_S':C_,

I-- _DUG_._S KINNEY
8011 $'rA'l'[ _U_LDoNG VIC'TO_ KOZ_F..-$*_
IO"2 ._OU'l"_ BIIO*,OWAY RO_UL.C I LO_r'Z
LOS ANGr_6F.S 90_I 2 J_._F.S A w_e_.A_._

Sacramento. California .o,,_,,-_ .,_,._-
May 26 19 81 -_""* "°°") VERNE I O_IV@R

E_GE_E _- F'J,tNE
MA_GU_m_ £ RCT_

I_AWY S_Aw
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Sherman Food, Drug, and Cosmetic Law - #8!82 o_.,_,,..,

Dear Senator Garamendi:

QUESTION

Does the Sherman Food, Drug, and Cosmetic Law

prevent a physician from prescribing, or a pharmacist acting

pursuant to the order of.a physician from dispensing, a drug
not approved in a federal or state new drug application?

OP IN I ON

The She_rman Food, Drug, and Cosmetic Law does not

prevent a physician from prescribing, or a pharmacis_
acting pursuant to the order of a physician from dispensing,
a drug not approved in a federal or state new drug application.

ANALY S I S

Initially, we note that in view of your specific

question, we have not, in this opinion, considered whether
there is any state law, other than the Sherman Food, Drug,

and Cosmetic Law, which would prevent a physician in any

case from prescribing or administering a drug not approved
in a federal or state new drug application.
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The Sherman Food, Drug, and Cosmetic Law (Division

21 (commencing with Section 26000) of the Health and Safety

Code, 1 includes within its scope or regulation the selling,

dispensing, giving away, supplying, or applying of any drug
in California (see Sec. 26050, H.& S.C.). Under Section

26670, a "new drug" generally may not be sold, delivered or

given away unless a new drug application has been filed

with, and approved by, the state or federal government. 2

A "new drug" is defined, for the purposes of the

Sherman Food, Drug, and Cosmetic Law, by Section 26021, as
follows:

"26021. 'New drug' means either of the

following:

"(a) Any drug the composition of which

is such that such drug is not generally recog-

nized, among experts qualified by scientific

training and experience to evaluate the safety

and effectiveness of drugs, as safe and effec-

tive for use under the conditions prescribed,

recommended, or suggested in the labeling or
advertising thereof.

"(b) Any drug the composition of which is

such that such drug, as a result of investi-

gations to determine its safety and effective-

ness for use under such conditions, has become

so recognized, but which has not, otherwise

than in such investigations, been used to a
material extent or for a material time under

such conditions."

Section 26021 expressly includes as new drugs only

those drugs that are advertised or labeled to prescribe,

recommend, or suggest conditions for use which (!) are not

1 All section references are to the Health and Safety
Code, unless otherwise noted.

2 Certain drugs are exempted from the requirement (see
Sec. 26680).
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generally recognized as safe or effective applications by
• experts or (2) have received that recognition as the result

of investigational use, but have not been employed to a
material extent or for a material time outside of the

investigationa! context. Thus, the section clearly and
unambiguously defines "new drug" in relation to the condi-

tions for use prescribed, recommended, or suggested in the

labeling or advertising of a drug, rather than the actual

conditions of use by the professional practitioner.

The definition of "new drug" contained in Section

26021 is modeled after the definition of "new drug" con-

tained in the federal Food, Drug, and Cosmetic Act (see

subsec. (p), Sec. 321, Title 21, U.S.C.). The federal Food,

Drug, and Cosmetic Act provides for a system of premarketinc
clearance for drugs introduced in interstate commerce, based

upon proven safety and effectiveness (_,$einberger v. Hynson,
Westcott, and Dunning, Inc., 37 L. Ed. 2d 207, 213-214). In

interpreting the federal law, a federal district court has

held "... the Food and Drug Administration does not have

jurisdiction to regulate the administration of a drug by a

iphysician (F.T.C.v. Simeon Management Corporation (N.D.

Calif.), 391 F. Supp. 697, 706. The Food and Drug A_minis-

tration of the United States Department of Health and Human

Services has also informed us that, in its opinion, it does

not have the authority under the federal Food, Drug, and

Cosmetic Act to prevent a physician, or a pharmacist acting •
pursuant to the order of a physician, from prescribing a

drug not approved in a federal new drug application.

We note that there are differences in the prohibi-

tions respecting new drugs between federal and state law.

The relevant provisions of federal law generally prohibi t

only introduction, or delivery, for introduction, into inter-

state commerce of unapproved new drugs (subsec. (a), Sec.

355, Title 21, U.S.C.), whereas state law generally prohibits

any sale, delivery, or gift of an unapproved new drug (Sec.
26670).

However, the Legislature adopted the essence of
the federal definition of "new drug." It cannot be assumed

that the Legislature was ignorant of the consequences of the

language it used (County of Santa Clara v. Hall, 23 Cal.

App. 3d 1059, 1065; see also County of Los Angeles v. Graves,

210 Cal. 21, 24). If the Legislature had intended to provide

for more than premarketing clearance for new drugs, we think

it would not have employed language so similar to that in

the federal Food, Drug, and Cosmetic Act.
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In our opinion the state law was designed to fill

the hiatus in federal law with respect to drugs which are
manufactured and marketed solely in intrastate commerce.

Although, as noted above, the prohibitions of Section 26670

are different from those of the federal new drug provisions,

such difference is necessitated by the application of state

law to intrastate transactions. The prohibitions of Section

26670 are the analogue of the prohibitions of federal law

discussed above, but are applicable to the appropriate

intrastate transaction. In all other relevant respects,

the federal and state schemes for regulation of new drugs

are essentially parallel.

In our view there is an unambiguous statutory

definition of the term "new drug" in Section 26021, which

is deter_inative of the issue in question. The prohibitions

contained in Section 26670 relate to new drugs; the section

does not itself define "new drug." W_.at is a "new drug"

for purposes of Section 26670 is defined by Section 26021,

which, as discussed above, makes that status dependent upon

the advertising or labeling (or proposed advertising or

labeling) of a drug.

Additionally, nothing in the Sherman Food, Drug,

and Cosmetic Law expressly prohibits a physician from

prescribin 9 a drug not approved by a state or federal new
drug application, although the act contains numerous pro-

visions concerning prescribing and prescriptions. Where a

physician issues a prescription filled by an independent

pharmacist, he does not, in the literal sense, himself
sell, deliver, or give away the drug as specified in Section

26670 (see Sec. 26050). An omission of an act from a penal

statutory provision, such as Section 26670 (see Sec. 26801),

evinces a legislative purpose not to punish the omitted act

(In re James M., 9 Cal. 3d 517, 522).

Furthermore, to apply Section 26670 to a physician

in the event the physician treats a patient with a "new

drug," the physician would be required to comply with the

new drug provisions of the Sherman Food, Drug, and Cosmetic

Law. Those applicable sections require (1) new drug appli-

cations for approval of new drugs (Sec. 26670); (2) six-

month waiting periods on applications (See. 26671); (3)

hearings (Sec. 26671); (4) submitting reports of investiga-

tion and testing (Sec. 26672); (5) labeling and advertisement
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(Sec. 26672); (6) manufacturing methods, facilities, and

controls (Sec. 26672); (7) maintaining clinical records

pending approval (Sec. 26674), and department orders with-
drawing approval of applications (Sec. 26675). The intent

of the Sherman Food, Drug, and Cosmetic Law is, we think, to

regulate the commercial activities of persons who engage in

the manufacturing of drugs, rather than to regulate a physician

treating a patient on an individual basis.

In this regard, Section 26666 authorizes a physi-

cian to personally furnish his own patients with drugs that

are necessary in the treatment of the condition for which

the physician attends those patients. It is our opinion
that Section 26666 confers the right of a physician to exer-

cise his or her professional discretion when providing drugs

in a therapeutic setting. Section 26666 makes no distinc-

tion between new drugs and other drugs, but merely refers to

drugs which are necessary in the treatment of the condition
(see also, Sec. 4051, B.& P.C.).

The State Department cf Health Services has also

adopted regulations relating to "new drugs." Section 10416
of Title 17 of the California Administrative Code reads as

follows:

"10416. Section 26666 of the Health

and Safety Code shall be construed only as

applying the same exemptions to labeling

requirements for drugs dispensed by a

physician, dentist, podiatrist, or veterinarian,

as are provided for drugs sold by filling or

refilling a written or oral prescription of

such practitioner and shall not provide any

exemption from the requirements of Section

26670 (new drugs) of the Health and Safety

Code or from the requirements of Chapter

7 (commencing with Section 1700) of Division
2 of the Health and Safety Code (Cancer Law)."

However, an administrative officer may not make a

rule or regulation that alters or changes the terms of a

legislative enactment (Whitcomb Hotel, Inc. v. Cal. Emp.
Com., 24 Cal. 2d 753, 757). Administrative regulations that

violate acts of the Legislature are void, and no protestations

that they are merely an exercise of administrative discretion

can sanctify them; they must conform to the legislative bill



Honorable John R. Garamendi - p. 6 - #8182

to preserve an orderly system of government (Morris v.

Williams, 67 Cal. 2d 733, 737). In our opinion Section

I0416 of Title 17 of the California Administrative Code,

relating to the furnishing of new drugs by a physician
within the meaning of Section 26670, conflicts with the

provisions of the Sherman Food, Drug, and Cosmetic Act
dfscussed above, and therefore is unenforceable and void.

We think that if the Legislature had intended to

preclude physicians from utilizing drugs not yet approved by

either the state or federal government as safe and effective,

the law would have been drafted to prohibit physicians from

prescribing, as well as dispensing, those drugs. It would

be illogical, in terms of rational legislative policy directed

towards protection of the public from unsafe or ineffective

drugs, to distinguish for that purpose on the basis of

whether a physician or a pha._macist dispenses an unsafe or

ineffective drug. That Section 26670 contains no express

prohibition against prescribing a new drug is a further

indication that the new drug provisions of the Sherman Food,

Drug, and Cosmetic Law were not intended to regulate the

practice of medicine, but only to provide a system of

premarketing clearance for drugs based upon preapproval of

labeling and advertising claims respecting safety and
effectiveness.

Therefore, it is our opinion that the Sherman

Food, Drug, and Cosmetic Law does not prevent a physician

from prescribing, or a pharmacist acting pursuant to the

order of a physician from dispensing, a drug not approved in

a federal or state new drug application.

Very truly yours,

Bion M. Gregory

Legislative Counsel

Sandra Hughes '-

Deputy Legislative Counsel

SH:kca


